Gastrit Olanlar Ne Yemeli

Gastrit Olanlar Ne Yemeli Ne Yememeli?

Gastrit olanlar ne yemeli ne yememeli? Bu konuda nelere dikkat edilmeli yorumlarınız nelerdir? Eklemek istedikleriniz var ise yorumlarınızı eklemeyi unutmayın.

Bilgi paylaştıkça çoğalır. Evet Hemen hemen her şeyi sorgulamadan her canımızın istediğini löpür löpür yiyoruz. Zamanla mide içi fonksiyonlar artık yeter diyor ama bizler duymuyoruz. İşte bu noktada mide mukozasının yangısı olan gastrit meydana geliyor.

Gastriti diğer birçok hastalıktan ayıran en önemli unsur, özellikle yetişkinler arasında inanılmaz yaygın şekilde görülmesidir. Yapılan araştırmalar her iki yetişkin bireyden birinin gastrit sorunu yaşadığını gösteriyor ki bu gerçekten de son derece yüksek bir oran.

Bir mide hastalığı olması sebebiyle gastritin beslenmeyle direkt ilişkisi olduğu açık. Dolayısıyla bu yaşam kalitesini düşüren hastalığı yaşayanların her şeyden önce gastrit diyeti listesi konusunda bilgi sahibi olmaları gerekiyor.

Gastriti olanlar bu yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı

Gastrit hastalarının beslenmelerine mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Gastriti azdıran yiyecekler ve içecekler arasında ilk akla gelenler şunlar;

  • Kafeinli içecekler (çay, kahve, kola gibi)
  • Tüm kızartmalar
  • Turşu
  • Greyfurt ve portakal
  • Süzme yoğurt
  • Dondurma
  • Baharatlar
  • İşlenmiş ve bol miktarda baharat içeren et ürünleri (salam, sosis, sucuk gibi)
  • Gazlı içecekler

Tüm bunlar midenin asit seviyesini yükseltici etkiye sahip oldukları için gastriti azdıran yiyecekler ve içecekler arasında yer alıyor. Gastrit konusunda alanında uzman yazar Defne Durunun kaleme aldığı bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz. Gastrit tedavisinin çözümsel olduğunu ve doğal bir tedavi ile yenilebileceğini anlatan kitabı incelemek için inceleme sayfamızı okuyabilirsiniz.

Sütün gastrite iyi geldiği büyük bir yanılsama

Gastrite ne iyi gelir sorusuna birçok kişinin vereceği ilk yanıt süt oluyor. Oysaki gastrite süt iyi gelir mi sorusunun yanıtı aslında hayır. Zira süt gastrite karşı kısa süreli bir rahatlama sağlamakla birlikte ardından midedeki asit üretimini arttırarak olumsuz etkiye sebep oluyor.

Gastriti olanlara iyi gelen yiyecekler

Gastrit sorunu yaşayanlar doğru beslenerek bu sorundan büyük ölçüde kurtulma şansına sahipler.

Gastriti olanlara yemek tarifleri konusunda belli başlı bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor, yağlı, kızartılmış, baharatlı, çok tuzlu yemekler yapmaktan kaçınmak çok önemli. Bunun yanı sıra gastrite iyi gelen yiyecekleri de kısaca özetlememizde fayda var;

  • Koyu yeşil yapraklı sebzeler
  • Yağsız pirinç lapası
  • Az yağ içerek proteinli besinler

Flavonoid içeren besinler (bunlar arasında kabak, yeşil çay, biber, yaban mersinini sayabiliriz)

Yavaş yemek de önemli

Gastritle savaşmakta ne yediğiniz kadar nasıl yediğiniz de önem taşıyor zira uzmanlar hızlı yenilen yemeklerin sindirim açısından zorluk yarattığının altını çiziyor ve gastrit sorunu yaşayanların olabildiğince yavaş yemek yemesinin çok daha sağlıklı olduğunu belirtiyorlar.

Gastrite Neden Olan Yiyecekler Nelerdir?

Dünya genelinde en sık görülen sağlık problemleri arasında listelenen gastrit, akut gastrit ve kronik gastrit olarak baş gösterebilir. Gastritin oluşumuna neden olan birbirinden farklı sebepler bulunmasıyla, yiyecek sebebiyle gastrit oluşumu da mümkündür. Sağlıksız beslenme ve sürekli olarak asitli gıdaların tüketiminin birleşimi sebebiyle gastrit sorunu ortaya çıkabilir. Gastrit yapan yiyecekler arasında; kızartmalar, işlenmiş etler ve baharatlı gıdalar yer alıyor. Mide astarına zarar vermeleriyle sindirimi de zor olan bu yiyeceklerin tüketilmesi sebebiyle hem gastrit oluşumuna zemin hazırlanabilir hem de gastrit hastalığına sahip olanların hastalıkları daha ileri seviyeye ulaşabilir.

Gastrit Olanların Yemesi Gerekenler Neler?

Gastritin oluşumuna zemin hazırlamamak ve aynı zamanda gastrit sorunu yaşandığında normal beslenme tarzının dışına çıkılarak daha sağlıklı bir tarzı benimsenmelidir. Zira doğru beslenme neticesinde sağlıklı ve gastritten uzak bir hayat sahip olunabilir. Gastritin oluşmaması ve aynı zamanda gastrite sahip olan hastaların yemesi gereken doğru yiyecekler; yumurta, sebze, proteini yüksek yağsız etler ve haşlama yiyecekler oluyor. Mide asidi oluşumunu sağlamayacak olan meyvelerin tüketimi de gastritin önüne geçebilmek için bir yiyecek tavsiyesi olabilir. Özellikle ara öğünlerde tüketilecek oldukça hafif ve mide asit oluşumunu tetiklemeyecek meyveler sayesinde ağrısız, dinç bir gün geçirilebilmesi mümkün hale gelir. Gastrite karşı önlem olarak diyetisyenler tarafından hazırlanan sağlıklı ve profesyonel diyet programları da uygulanabilir.

Gastriti Olanlar Kahvaltıda Ne Yemeli?

Gastriti olanlar için beslenme programı, normal bir kişiye göre daha özenli olarak hazırlanmalı ve şekillendirilmelidir. Beslenmenin en önemli öğünü olan ve güne başlangıç hazırlığında etkili role sahip olan kahvaltı öğününe gösterilmesi gereken önem bulunuyor. Gastriti olan kişiler için kahvaltı kesinlikle atlanmaması gereken bir öğün olduğu gibi doğru gıdaların alımının gerektiren de bir öğün haline geliyor. Hem güzel bir gün başlangıcı hem de gastrit nedeniyle ortaya çıkan sorunlardan uzak bir gün geçirebilmek adına, kahvaltıda doğru yiyeceklerin tüketilmesi vücuda ekstra bir fayda sağlıyor.

Gastriti Olanlar için Kahvaltı Önerilerinde Neler Yer Alıyor?

Gastriti olanlar için kahvaltı programı içerisinde mutlaka yer alması gereken yiyecek ve içecekler bulunuyor. Haşlanmış yumurta, sabah kahvaltısında gastriti olanlar için sağladığı fayda sayesinde kolay bir sindirime de sahiptir. Peynir tüketimi gastrit hastalığına sahip olanlar için yapılabilir fakat peynir tüketiminin dikkatli bir şekilde yapılması gerekiyor. Yağsız veya az yağlı peynirlerin kahvaltıda yenmesinde bir sakınca bulunmuyor. Ekmek tercihlerinin kepek ekmeği veya tam tahıllı ekmekler olarak yapılması gerekiyor. Hazmı daha kolay olan bu ekmekler sayesinde sağlıklı bir kahvaltı mümkün oluyor. Kahvaltıda kızartma yiyeceklerin kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Kızartma yerine haşlama olarak hazırlanan yiyeceklerin tüketimi gerçekleştirilebilir. Bal, bitki çaylarının içerisine ilave edilerek tüketilebilecek faydalı bir seçenektir. Gastrit hastaları için kahvaltı en doğru bu şekilde gerçekleştirilebilir.

Gastriti Neler Tetikler?

Mide, oldukça hassas bir organdır. Midenin kompleks yapıya sahip olmasıyla beraber, sahip olduğu iç ve dış yüzeyinin korunması gereklidir. Midenin yüzeyinde bulunan tabakanın zarar görmesi sonucunda gastrit sorunu oluşabilir. Gastriti tetikleyici etkiye sahip olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucunda hastalığın oluşumuna zemin hazırlandığı gibi aynı zamanda var olan hastalığın üzerine gidilmesi anlamına gelir. Gastriti tetikleyen yiyecek ve içeceklerden yaşam boyunca uzak durulması sayesinde en iyi çözüm sağlanmış olur. Aksi takdirde hem hastalığın oluşumu hem de var olan hastalığın daha kötü bir hal almasına sebep olunabilir. Gastriti tetikleyici yiyecek ve içeceklerin bilinmesi sayesinde, gastrite karşı belirli önlemler alınabilir.

Gastritin Oluşumunu ve Rahatsız Etmesini Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Gastrit tetikleyici etkiye sahip olan yiyecek ve içecekler yerine mide sağlığına pozitif etki edecek olan uygulamaların yapılması önemlidir. Aynı zamanda sürekli olarak keyfi şekilde ilaç kullanımı yapmak da gastriti tetikleyici etkiye sahip olduğundan dolayı bunun önüne geçilmelidir.

Gastriti tetikleyici unsurların başında yağlar geliyor. Aşırı yağlı olarak yapılan yemeklerin yenmesi gastritin tetiklenmesine olanak sağladığı gibi kişinin damar yoluna da zarar verebilir. Bu noktada bitki özlü yağın çok az miktarda kullanılması gerekir.

Kızartmalar gastriti tetikler mi? diye merak eden kızartma severleri, bir an önce kızartmadan vazgeçmeliler. Kızartma yerine haşlama şeklinde yapılan yemeklerin tercih edilmesi sayesinde gastritin tetiklenmesinin önüne geçilir.

Karbonhidrat zengini besinlerin tüketilmesi gastriti tetikleyici role sahiptir. Aşırı karbonhidrat içeren gıdalar yerine daha az karbonhidrat içeren gıdalar tercih edilmelidir. Hamur işleri, kek ve pasta gibi yiyecekler gastriti tetikler.

İçecek klasmanına bakıldığındaysa; asit oranı yüksek olan ve alkol içeren içeceklerin tüketimi gastrit için en hızlı tetikleyiciler olarak görülüyor.

Gastrit Neden Ağız Kokusu Yapar?

Nefes alıp verirken karşıdaki kişinin rahatsız olmasına sebep olan istenmeyen durumlardan biri olan ağız kokusu, gastrit sebebiyle ortaya çıkabilir. Dişlere düzenli bakılması sonucunda ağız kokusunun devam ettiği durumlarda mide rahatsızlıklarından dolayı ağız kokusunun oluşabildiği tespit edilmiştir. Gastritten ağız kokusu oluşması durumu söz konusu olmakla beraber, ağız kokusu probleminin çözümünü sağlamak için gastrite çözüm üretilmesi gerekir. Mide rahatsızlığı nedeniyle oluşan ağız kokusunun büyük bir çoğunluğu gastritten dolayı ortaya çıkar. Kontrol edilemeyen bir ağız kokusuna sebep olabilen gastrit, mide mukozasının tam anlamıyla işlevini yerine getirememesinden kaynaklı oluşur.

Gastritten Oluşan Ağız Kokusunun Çözümü Nedir?

Gastritten ağız kokusu oluştuğu durumlarda çözüm olarak, gastritin tedavi uygulamaları başlatılmalıdır. Ağız kokusunun yanı sıra gastrit sebebiyle daha pek çok farklı sebep görülebilir. Ağız kokusu kişilerin psikolojik açıdan olumsuz anlamda etkilenmesine neden olan önemli bir sorundur. Gastritten oluşan ağız kokusunun gündelik hayata etki etmemesi için dişlerin sürekli olarak fırçalanması, ağız gargarası ve ferahlatıcı etkiye sahip sakızların çiğnenmesi tercih edilebilir. Karanfil, gastrit sebepli ağız kokusunu önlemek için doğal bir çözüm yöntemidir. Karanfilin çiğnenmesi sonucunda ağızda ferahlık hissi sağlanabileceği gibi ağız kokusu da giderilebilir. Gastrit için iyileştirici uygulamalarının gerçekleştirilmesi sonucunda ağız kokusundan tamamen kurtulabilmek mümkündür. Gastrit sebepli oluşan ağız kokusunu önlemek psikolojik açıdan kişiye oldukça büyük bir fayda sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir