panik atak nasıl geçer

Panik Atak Nasıl Geçer?

Panik atak nasıl geçer neler yapılmalı? Bu yazımızda detaylı araştırmalar yaparak en doğru bilgileri aktarmaya çalışacağız. Konu alt başlıkları altında işlediğimiz bilgiler dışında cevabını bulamadığınız aklınıza takılan sorular varsa veya panik atak ile ilgili deneyimlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir

Panik atağın herkeste farklı belirtiler gösterebildiği bilinmektedir. Ancak yaygın görülen ve genellikle ortaya çıkan belirtileri bulunmaktadır. Peki, panik atak belirtileri nelerdir?

  • Kalpte çarpıntıya eşlik eden yüksek nabız artışı,
  • Nefes alırken ve verirken zorluk çekme durumu,
  • Göğüs bölgesinde hissedilen ağrıyla birlikte sıkışma hissi yaşanması,
  • Vücudun çeşitli yerlerinde oluşan titreme,
  • Boğulduğunu zannetme hissi oluşması,
  • Mide Bulantısı hissetme,
  • Baş dönmesi ile birlikte görülen göz kararması ve bayılma durumu,
  • Bazen soğuk bazen sıcak terleme,
  • Parmak uçlarında, ellerde, kollarda uyuşmalar meydana gelmesi,
  • Öleceğini zannederek korkma,
  • Bulunulan mekânı terk etme, kaçma isteği,
  • Aklını oynatacağını zannetme korkusu panik atak belirtileri arasında bulunmaktadır.

Bu belirtilerin hepsi görülebileceği gibi kişi bunların birkaçını da yaşayabilmektedir. Bayılma çoğunlukla kişinin korkmasından ileri gelen tansiyon düşüklüğünün sonucudur.

Panik Atak Nasıl Ortaya Çıkar?

Panik atak nasıl ortaya çıkar, diye merak edenler için kesin bir cevap vermek zordur. Çünkü panik atak genellikle yaşanan sinir bozukluğu geçtikten bir süre sonra ortaya çıkabilmektedir. Yaşanan stres, üzüntü, yoğun kaygı durumları neticesinde panik atak tetiklenmektedir. Yaşanan olumsuzluklar huzursuzluk, depresyon gibi durumlarla kendini göstermektedir. Sürekli yaşanan huzursuzluk hali bir süre sonra bedensel tepkiler haline dönüşmektedir. Midede yanma, baş ağrısı, mide bulantısı, burun kanaması gibi belirtiler ilerleyen dönemde panik atak krizlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Ancak panik atak tam olarak şu şekilde ortaya çıkar, demek pek doğru olmayacaktır. Kimisinde önce titreme ile başlayabilirken, bazısında kollarda hissedilen uyuşma ilk önce başlayabilir.

Panik Atak Krizi Belirti Vermeden Başlar mı?

Panik atak krizi belirtileri hakkında yazımız içinde bilgi vermiştik. Ancak burada krizin başlama şeklini kişiler yaşadıkları sıkıntıyla anlayabilmektedir. Mesela yoğun korku hissetmeye başlayan bir kişi arkasından panik atağın bütün belirtilerini gösteriyorsa korku hissettiğinde atağın başlayacağını anlayabilir. Panik atak krizi belirti vermeden başlar, diyen uzmanlar da vardır. Ancak bu her zaman ve herkeste görülen bir durum değildir. Belirti vermeden başlayan panik atak krizleri kişinin bir anda birçok olumsuzluğu yaşamasına sebep olmaktadır. Bu nedenle birden başlayan panik atak krizleri de kalp krizi ile karıştırılmaktadır. İlk defa panik atak krizi geçiren bir kişi evde yalnızsa kesinlikle 112 acili aramalıdır. Kalp krizi olmadığı anlaşılmasının ardından kendisine sakinleştirici bir müdahale gerçekleştirilerek hastanın kendini iyi hissetmesi sağlanacaktır.

Panik Atak Geçiren Kişi Ne Hisseder?

Panik atak belirtilerini yazımız içinde vermiştik ve bazen de belirti olmaksızın krizin başlayabileceğini belirtmiştik. Peki, panik atak geçiren kişi ne hissedir? Yaptığımız araştırmalar yaşanan kriz anında kişilerin çıldırmaktan korktuklarını göstermektedir. Bunun yanı sıra yaşadıkları güçlü spazmlar nedeniyle ölebileceklerini zannetmeleri de hissedilen duygular arasında bulunmaktadır. Yaşananlar kişinin yoğun bir çaresizlik hissetmesine sebep olmaktadır. Birçok panik atak hastası o anda yaşadığı şeyden hiç kurtulamayacağını zannetmektedir. Krizler bir süre sonra sona erdiğinde kişiler, eski yaşamlarına geri dönmektedir. Herhangi bir bilinç kaybına uğramamaktadır. Ancak hastalar, kriz sonrasında kendilerini oldukça yorgun hissetmektedir. Alınan yardımlar bu çaresizlik hissini azaltmayı sağlamaktadır. En azından zamanla kişilerin bunu yenebileceklerini öğrenmeleri onlara güven vermektedir.

Panik Atak Krizi Nasıl Engellenir?

Panik atak krizi nasıl engellenir ya da panik atak krizlerini engellemek mümkün müdür? Bu soruların yanıtları genel olarak ruh sağlığını korumak için bazı yöntemlerin olduğu şeklinde verilebilir. Özellikle panik atak için değil ama ona da iyi gelecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Sürekli evde kalmamak ve mutlu olmayı sağlayacak bir hobi edinmek bunlar arasında yer almaktadır. Ruh sağlığını korumak için spor yapmak da büyük bir katkı sağlamaktadır. Panik atak krizi geleceği anlaşıldığı anda ise beyni başka bir yere adapte etmek gerekmektedir. Bunun için komik bir video izlemek, aileden birisi ile yaşanılan durum hakkında konuşmak da etkili olabilmektedir. Kişi yalnızsa bu durumda telefonla konuşmayı da tercih edebilir. Yapılan telefon konuşması ile kişilerin dikkati dağılmakta ve hastalar, kendilerini dinlemekten vazgeçmelidir.

Panik Atak Tedavisi Kim Tarafından Yapılır?

Panik atak fiziksel olarak yaşanan belirtilerin yanı sıra psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu nedenle panik atak tedavisi psikoterapist ya da psikiyatrist tarafından yapılmalıdır. Panik atak tedavisi için önemli olan şey, kişinin bir terapi seansına katılıyor olmasıdır. İlaçlar sakinleşmeye yardım etmektedir. Ancak sorunun ortadan kalkmasını sağlamamaktadır. Bu nedenle panik atak krizi yaşayan kişiler için özel terapi yöntemleri kullanılmaktadır. Gerekirse bir psikolog ve psikiyatrist bu konuda beraber çalışarak hastanın yaşadığı durumdan kurtulmasını sağlayabilirler. Ancak bu tedavi süreci uzun sürebilmektedir. Bazen birkaç yılı bulurken bazen kişi çevresinin ve sevdiklerinin de desteği ile bu süreyi kısaltabilmektedir. Tedavi açısından doğru uzmanı bulmak önem taşısa da bireyin kendi çabası ve iyileşmeye olan inancı tedavi sürecini belirleyen en önemli faktördür.

Panik Atak İçin Sosyal Çözümler

Panik atak için sosyal çözümler arasında daha önce saydığımız hobiler de yer almaktadır. Ancak burada asıl önemli olan kişinin her zaman güveneceği dostlarının olmasıdır. Yaşadığı sıkıntıları paylaşabileceği birilerinin olması hastalar için önemlidir. Hislerini ve yaşadıklarını ifade ettikçe rahatlarlar. Kendilerini ifade edecekleri ve yanlarında rahat hissedecekleri kişiler olması panik atak hastalarının bu durumla başa çıkmasında önemlidir. Hatta gerektiğinde atak yaşarken aranabilecek bir arkadaş olması kişinin yaşadığı panik anından onu kurtarmayı sağlayabilmektedir. Bunun dışında haftanın birkaç günü bir sosyal aktiviteye katılmak kişilerin kendini mutlu hissetmesini sağlamaktadır. Böylece dikkatini dışarıda başka şeylere odaklayan hastalar, atakların sayısını da otomatik olarak azaltmış olmaktadır.

Panik Atak İçin Beslenme Desteği

Panik atak için beslenme desteği de önem taşıyan bir diğer faktördür. Kişilerin ruh sağlıklarını korumak adına yeşil sebze tüketimine önem vermesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bununla birlikte beden sağlığını korumak da daha kolay olmaktadır. Sakinleştirici çaylar içilebileceği gibi bunun yanında bol meyve tüketimi, tatlı ihtiyacını bitter çikolata ile karşılamak da ruh sağlığına iyi gelmektedir. Aşırı tatlı ya da aşrı tuzlu yemekten kaçınmak, hamurlu gıdaların tüketimini azaltmak, balık ve et tüketmeye dikkat etmek, haftada en az bir mümkünse iki kere balık yemek de iyi hissettirmektedir. Vücut direncini de arttıran bu beslenme sayesinde hem ruhsal hem de fiziksel bir güçlenme sağlanmaktadır.

Panik Atak İçin Doğal Yöntemler

Panik atak için doğal yöntemler içinde hem beslenme hem spor hem de sosyal aktiviteler girmektedir. Kişinin kendini yalnız ya da boş bırakmaması ruh sağlığını koruması açısından önemlidir. İşten eve evden işe monoton bir yaşam kişilerin bir süre sonra kendilerini kötü hissetmesine yol açmaktadır. Bu nedenle kişilerin sadece beslenmesine değil, sosyal yaşamına ve günlük egzersizlerine de dikkat etmesi gerekmektedir. Kendini iyi hissedeceği bir aktivite ile meşgul olan kişiler daha mutlu olmaktadır. Sosyal hayatı gelişmiş olan kişiler, yaşadıkları sorunları daha kolay atlatabilmektedir. Yaşadıklarını arkadaşları ile paylaşabilen dışadönük insanlar genellikle panik atak hastalığını yenmede de daha inatçı olmaktadır. Doğru beslenmeye dikkat etmek ve spor ile fit bir vücuda sahip olmak da kişilerin kendilerine olan güvenini arttırmaktadır. Böylece daha mutlu bir yaşam sürmeyi başaran kişiler stres faktörünü otomatik olarak hayatlarından çıkarmaktadır.

Panik Atak Tedavisi Ne Kadar Sürer

Panik atak tedavisi ne kadar sürer, diyenler için bu sürenin değişiklik gösterdiğini söylemek mümkündür. Panik atak tedavisi psikolojik olarak yapılan ve hem ilaç hem de terapi seansları ile desteklenen bir tedavidir. Bu nedenle sonuç almak her zaman çok kısa sürede olmamaktadır. Terapi seansları neticesinde derinde saklanan nedenleri ortaya çıkarmak için gereklidir. İlaçlar tedavide tek başına fayda sağlamamaktadır. En azından panik atağın geçmesini ilaçlarla sağlamak mümkün olmamaktadır. Kişide derin bir yara açan ya da travmaya sebep olan durumun tespit edilmesi gerekmektedir. Bu durumun tespiti ile birlikte tedavi için yol kat etmek daha kolay olmaktadır. Aslında sadece panik atak tedavisi için değil, yaşanan bütün psikolojik hastalıkların tedavisi için durum bu şekildedir. İlaçlar sadece ruh sağlığını kötü etkileyen olayları ya da durumları bir süreliğine baskılamaktadır. Terapi seansları ile desteklenmeyen bir tedavide hastalığın tedavi edildiğini söylemek güçtür.

Terapi seanslarından sonuç almak ise kişinin karakterine, yaşadığı olayın büyüklüğüne göre değişmektedir. Çünkü seanslarda konuşmak herkes için oldukça kolay bir durum değildir. Kişilerin yaşadıkları olayları anlatmaları ve kendilerini buna hazır hissetmeleri için bazen belirli bir süre geçmesi gerekmektedir. Bu nedenle panik atak tedavi süresi bazen birkaç ay bazen birkaç yıl sürebilmektedir.

Panik Atak İlaç Kullanmadan Geçer mi?

Panik atak yukarıda da belirttiğimiz gibi tedavi sürecinde ilaçla desteklenmektedir. İlaçlar kişinin daha sakin ve huzurlu hissetmesini sağlamaktadır. Bu nedenle genellikle ilaç kullanımı tavsiye edilmektedir. Bu durum yaşanacak olan krizleri de baskılamaktadır. Panik atak ilaç kullanmadan geçer mi, diye merak edenler için bunun mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Ancak panik atağı ilaç kullanmadan atlatmaya çalışmak daha zorlu bir süreç olacaktır. İlaçlar kötü düşüncelerin uzaklaşmasını ve kişinin kafa karışıklığının sona ermesini sağlamaktadır. Belki bir süre sonra ilaç tedavisi azaltılabilir ve sonrasında da bitirilebilir. Burada asıl önemli olan psikoterapi seanslarıdır.

Panik Atak Psikoterapi Olmadan Geçer mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi panik atak ilaç ve psikoterapi ile tedavi edilen bir hastalıktır. Ancak tek başına ilaç kullanımı burada etkili değildir. Kişiyi bir süreliğine sakinleştirmeye yaramaktadır, sadece. İlaçlar kesildiğine aynı durum yeniden devam etmektedir. Ancak etkili bir psikoterapi panik atağın tedavi edilmesini sağlayabilir. Bu nedenle psikoterapinin panik atak tedavisindeki rolü büyüktür. Psikoterapi yapılmaksızın panik atağın atlatılması pek mümkün gözükmemektedir. Ülkemizdeki birçok hastane ne yazık ki ilaç ağırlıklı tedaviler uygulanmaktadır. Hasta çokluğundan ve vakit kısıtlamasından psikoterapiye yeterli zaman ayrılamamaktadır. Bu da kişilerin çok uzun süre panik atak tedavisi alıp bir arpa boyu yol kat edememesine sebep olmaktadır. Oysa iyi bir psikoterapist ilaç tedavisi ve gözlemlerin yanı sıra psikoterapiye ağırlık vermektedir. Bu nedenle tekrar belirtmeliyiz ki panik atak psikoterapi olmadan geçmemektedir.

Panik Atak Tedavisinde Hasta Yakınlarının Etkisi Nedir?

Panik atak tedavisinde sosyal çevrenin öneminden bahsetmiştik. Ancak asıl önemli olan hasta yakınlarının etkisi yani aile desteğidir. Aile tarafından yaşanan durumun anlayışla karşılanması ve tedavi sürecinde kişiye destek verilmesi iyileşmede önem teşkil etmektedir. Kişinin bu süreçte yapmak istemediği şeylere zorlanmaması, korktuğu şeyleri yapması gerektiğinde diretilmemesi önemlidir. Çünkü kişi hazır olduğu zaman bu korkularla başa çıkabilmektedir. Aksi takdirde yaşanan zorlantı bozukluğu daha kötü etkilere sebep olmaktadır. Bu durum panik atak krizlerini daha fazla tetiklemeye de sebebiyet verebilmektedir. Panik atak tedavisinde hasta yakınlarının etkisi olumlu yönde olduğu sürece hastaların tedavi süreleri de kısalmaktadır. Onlara sürekli hastaymış gibi davranmaktan kaçınmak gerekmektedir. Ayrıca hasta yakınları hastaya onu anladığını ve bu durumu atlatabileceğini hissettirmelidir.

Panik Atak Tedavisinde Hobilerin Etkisi Nedir?

Panik atak tedavisinde hobilerin etkisi de olumlu olmaktadır. Burada kişinin mümkün olduğunca zihnini meşgul etmesi önem taşımaktadır. Evde televizyon karşısına çakılı kalmaktan ziyade en az bir saatini dans ederek geçirmek mutluluk hormonu salgılanmasını sağlamaktadır. Resim, müzik, tiyatro, sinema, drama, diksiyon, plates, zumba, tenis, yüzme gibi birçok alanda farklı hobilere sahip olunabilmektedir. Hobilerle uğraşmak bir süre sonra kişiye sanki antidepresan etkisi gibi gelmektedir. O alanla ilgilenen insanlar tanımak ve ortak uğraşı alanları olan kişilerle vakit geçirmek de bir mutluluk kaynağıdır. Hayatta yapılabilecek olan bu küçük hileler sayesinde kişiler mutlu olmayı seçebilirler ve bunu sürdürebilirler. Mutlu olmak bir tercihtir ve bazıları için çaba gerektirir. Bazı kişiler, doğuştan sakin ve huzurlu bir ailede yetiştikleri için pek stresli olmazlar ve problem çözme becerileri gelişmiştir. Ancak bazı kişiler tam tersi sorunlu ve stresli bir aile yapısında büyüdükleri için küçük problemleri bile çözmede zorlanmaktadır. Bunu aşmanın en etkili yolu ise yaratıcı hobiler seçmek ve zihni farklı alanlarda meşgul etmektir.

Panik Atak Tedavisinde Sporun Etkisi Nedir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi spor sadece ruh sağlığına değil vücudumuzdaki birçok organa ve kasa faydalıdır. Kötü enerjiyi atmak ve mutluluk hormonu salgılamak spor sayesinde mümkün olmaktadır. Ayrıca zayıflayarak şekilli bir vücuda sahip olmak da kişilerin kendini mutlu hissetmesini sağlamaktadır. Panik atak tedavisinde sporun etkisi nedir, diye merak edenler için ayrıca belirtmemiz gereken bir şey daha var. Bazı kişiler çeşitli spor dallarında önce amatör olarak başlayıp sonra profesyonelliğe yükselmektedir. Bu da kişinin başarma gücünü fark etmesine orantılı olarak sağlanan bir mutluluğu beraberinde getirmektedir. Yaşanan krizlerin azalmasında ve gittikçe yok edilmesinde vücutta biriken stresi atmanın büyük faydası olmaktadır. Sinir ve stres neticesinde yaşanan kasılmalar sporla giderilmektedir. Böylece panik atak tedavisinde sporla birlikte de önemli bir gelişim sağlanmaktadır.

Panik Atak Anında Ne Yapılmalı?

Panik atak anında ne yapılmalı, diye merak edenler için yaptığımız araştırma sonuçları şu şekilde: Panik atak krizleri sırasında yapılabilecek çeşitli egzersizler hastaya öğretilmektedir. Bu sayede kişiler, bunların içinden en çok işe yarayacağını düşündükleri bir yöntemi uygulayarak kendilerini sakinleştirebilmektedir. Panik atak anında yapılması gerekenler şöyle bildirilmektedir:

  • Kese kâğıdı ya da torba içinde nefes alıp vermek,
  • Yaşanan krizin etkisini azaltmak amacıyla açma germe egzersizleri yaparken bir elle tek bacağı sıkıştırmak, 10 egzersizde bir bacağı sıkıştırırken diğer 10 egzersizde de diğer bacağı sıkıştırmak… Bunu tek elle tek bacağı tutacak şekilde yapmak,
  • Derin değil, uzun aralıklarla kesik kesik nefes alarak kesik kesik nefes vermeye çalışmak,
  • Hareketsiz kalmamak, en azından yürümeyi denemek,
  • Yüksek sesle konuşmak,
  • Yaşadığı korkuların tam tersini yüksek sesle ifade etmek (ölmeyeceğim vb.),
  • Alınan nefesi 5 saniye kadar tutup yavaş yavaş tıslayarak vermek,
  • Bir yakınını telefonla aramak,
  • Yüzüne soğuk su çarpmak, böylece vücudun beklemediği bir şok etkisi yaratarak dikkatin dağılmasını sağlamak ve buna benzer birçok yöntem panik atak anında yapılabilecekler arasında bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir