Vajinal Mantar Nedenleri ve Tedavisi

vajinal-mantar-nedenleriDış genital bölgeye vulva denilmektedir vajinal bölgede yer alan akıntının vulvaya yani dış genital alana bulaşması ile candida vulvitis- mikotik vulvit – candidal vulvit – vulvar candidiasis enfeksiyonları ortaya çıkmaktadır. Vulvar candidiasis de yani dış genital bölgede hassasiyet, kızarıklık, ödem, kaşıntı ve kaşıntıya bağlı cilt tahrişleri gibi etkiler görülebilmektedir.

Vajinal mantar tedavisinde, vajinada görülen kandida enfeksiyonlarının tanısı oldukça kolay bir durumdur. Rutin olarak gerçekleştirilen jinekolojik muayeneler sırasında vajina duvarının üzerinde kireç gibi görünen, peynirimsi plaklar mantar enfeksiyonunu işaret etmektedir.

Vajinal mantar tedavisi, muayeneye gelen bayanların şikayetleri ve yapılan jinekolojik değerlendirme sonuçlarına göre vajinal mantar enfeksiyon tanısı kolay bir şekilde konulabilse de bazı durumlarda tanıdan kesin emin olabilmek için, vajina içinden cam üzerine alınan sıvı üzerine potasyum hidroksil damlatılarak mikroskop altında inceleme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde gerçekleştirilen mikroskobik incelemede mantara bağlı olarak tipik pseudohiflerin görülmesi ile tanıyı netleştirmektedir.

Vajinal Mantar Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?

Vajinal mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular, aynı zamanda yılda bir yapılması zorunlu olan rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de teşhis edile bilinmektedir. Vajinal mantar tedavisinde vajinal kültür testlerine önemi verilmemektedir. Vajina içinde yer alan ve hastalık yapmayan bir takım mikroorganizmalar bulunmaktadır.

Bu mikroorganizmalara verilen isim vajinal floradır. Ayrıca bu mikroorganizmalar arasında laktobasil denilen yararlı bakteriler de yer almaktadır.

Laktobasiller, zararlı olabilecek mikroorganizmaların üremelerini baskılamakta olduğu gibi vaginal floranın dengesini ve asidik PH’ını da koruma altına almaktadır.

Bu laktobasillerin sayılarında azalma olması durumunda fırsatçı olarak ortaya çıkan zararlı mikroorganizmalar üreyerek, değişik şikayetlerin oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Vajinal mantar enfeksiyonları da bu fırsatçı yani diğer adı ile oportunistik enfeksiyonlardan oluşmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonları kesin olmamakla birlikte cinsel ilişkiden, hijyenik olmayan tuvaletlerden veya havuzlardan bulaşabilmektedir.

Bu nedenlerin yanında mantar enfeksiyonlarının asıl oluşma sebepleri arasında, vajinal dokudaki PH değişimleri veya laktobasillerin sayıca azalmaları görülmektedir.

Genç kızlarda vaginal kandida enfeksiyonu oluşabildiği gibi orta yaş üstü bayanlarda bu rahatsızlığa rastlanılan bilinmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonları en çok üreme çağlarında görülmektedir. Bu dönemde salgılanan estrojen hormonu vajinal mantar enfeksiyonları için uygun bir ortam hazırlamaktadır.

Genç kızlarda ilk adet görme yaşından önce veya menopoz döneminden sonra estrojen hormonu düzeyleri çok düşüktür. Bu dönemlerde farklı bir sorundan dolayı oluşmadığı sürece vajinal mantar tedavilerine gerek duyulmamaktadır. Yetişkin bayanların en az dörtte üçü hayatları boyunca en az bir kez vajinal kandida enfeksiyonu nedeni ile bir uzmana başvurma gereği duymaktadır.

Vajinal mantar enfeksiyonları sırasında uygulanan tedavi yöntemleri arasında hem ağızdan – sistemik etkili, hem de vajinal yoldan – lokal etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek amaçlı kullanılan ilaçlara antimikotik ilaçlar adı verilmektedir. Ağızdan alınan ilaçların daha etkili olabilmesi adına vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde de fayda görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir