Reflüde Neler Yenilebilir
reflü de ne yenir ne yenmez

Reflüde Neler Yenilebilir?

Çağımızda yaşanan en büyük sağlık problemlerinin başında gelenlerden biri de reflüdür. Midede yaşanan asit üretim artışından kaynaklı olarak meydana gelen reflü, zaman zaman şiddetli ağrılar hissedilmesine sebebiyet verebilmektedir. Tüketilen gıdalardan dolayı reflü problemine dayalı olarak ağrı hissinin yaşanması olası bir durumdur.

Sindirimi uzun süren yiyecek ve içeceklerin reflü ağrılarını oluşturmasının bir nedeni de sindirimlerinin uzun süreli olmasıdır. Midede artan asitle birlikte uzun süreli sindirim oldukça yorucu bir süreci başlatır.

Yapılan araştırmalar sonucunda reflü problemi yaşayanların, yediklerine ve içtiklerine özen göstererek reflü sorunlarına ilaçsız çözüm üretebildikleri gözlenmiştir.

Reflü ve Beslenme Düzeni

Her insan genetik açıdan farklı olduğundan dolayı, besinlere karşı verilen tepki de oldukça farklıdır.

Beslenme düzeni açısından bir düzen oturtmak, problemi ortadan kaldırma konusundaki en etkili yöntem olacaktır. Sağlıklı beslenme düzeni sayesinde reflü sorunu giderilebildiği gibi vücuttaki ödem ve iltihaplardan da kurtulabilmek aynı zamanda mümkün olacaktır.

Reflüsü Olanların Tüketmemesi Gereken Gıdalar

Yağlı Yiyecekler: Sindirimi bir hayli zor olan yağlı yiyecekler, sindirimin gerçekleşebilmesi adına midenin normalden daha fazla asit üretmesini tetikleyecektir. Yükselen asit değeri, reflüyü tetikleyen en önemli unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Yağlı yiyeceklerden oluşan bir öğün yerine daha hafif yiyeceklerin tercih edilmesi reflü şikâyetini zamanla azaltacaktır.

Soğan ve Sarımsak: Genetik yapıya bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, soğan ve sarımsak tüketiminin bazı kişilerde reflü sorununa yol açtığı bilinmektedir. Tüketilmelerinin ardından midede yanma hissi gözlemleniyorsa, soğan ve sarımsak tüketilmemesine özen gösterilmelidir.

Baharatlı Yiyecekler: Baharatları severek aşırı miktarda tüketenler habersizce reflüyü tetiklemektedirler. Reflü sorunu yaşayanların aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.

Acı Yiyecekler: Acı yiyecekleri özellikle her öğün tüketenlerde reflü problemi oldukça ağrılı anların yaşanmasına sebep olabilmektedir. Acı tüketimine dikkat edilmeli ve sürekli tüketilmemelidir.

Domates: Domates ve domates içeriğine sahip olan her üründe asit içeriği fazla olduğundan dolayı, reflü olumsuz anlamda etkilenmektedir. Reflü sorunu yaşayanların domates tüketmemesi gerekiyor.

Alkol: Alkol, reflüde tetikleyici bir role sahiptir. Alkol içeren her üründen uzak durulmalıdır.

Reflüde Neler Yenilebilir?

Bitkisel Proteinler: Bitkisel proteinler, reflüde yenilebilecek en ideal besinlerdir. Mercimek, fasulye, Antep fıstığı kabak çekirdeği ve karabuğday bitkisel protein değerleri açısından oldukça zengindirler.

Lifli Gıdalar: Sindirimi kolaylaştıran lifli gıdalar bununla doğru orantılı olarak reflü şikâyetinin ortadan kaldırılmasında yardımcı olur. Elma, muz, armut, çilek ve şeftali reflü ile mücadelede önemli meyvelerdir. Lif açısından zengin tercih edilebilecek diğer ürünler; yulaf ezmesi, kepekli tahıllar ve esmer pirinçtir.

Sebzeler: Domates harici olmak üzere tüm sebzeler tüketilebilir. Mineral ve vitamin açısından zengin olan; brokoli, lahana ve havuç gibi sebzeler tüketilebilir.

Reflü hastaları kahvaltıda ne yemeli sorusu sıklıkla sorulan bir sorudur. Kahvaltıda tam buğday ekmeği, haşlanmış yumurta, süt veya bitki çayları tüketilebilir. Poğaça, simit ve börek gibi yağlı ürünler reflüsü olanların kahvaltıda tüketmemesi gereken ürünlerdir.

Reflü hastaları için yemek tarifleri yeniden düzenlenmelidir. Yemek tarifleri kullanılırken veya yeni bir yemek tarifi alınırken mutlaka içeriğine dikkat edilmelidir. Yemeği yaparken domates içeren ürünler kullanılmamalı genel olarak sebze yemeklerine ve et ürünlerine ağırlık verilmelidir.

Haşlama balık, kırmızı et ve patates ile yapılabilecek çok sayıda tarif mevcuttur. Tarifler, elmalı sirkesi gibi mide asidini dengeleyici soslarla ve zeytinyağlı salatalarla zenginleştirilebilir.

Tatlı tarifleri olarak ise sütle yapılan, yine hafif tatlılar tercih edilmelidir. Reflü, yemek engelleyici bir hastalık olmamakla birlikte yemeklere özen gösterilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir