Panik Atakla Nasıl Baş Edilir? Diyorsanız Bilmeniz Gerekenler

Panik Atakla Nasıl Baş Edilir? Diyorsanız Bilmeniz Gerekenler

Bir anda ortaya çıkabilen bir rahatsızlık olması itibariyle panik atak, bireyi zorlayıcı etkiye sahiptir. Panik anında yaşanan duygular oldukça şiddetlidir. Yoğun olarak hissedilen duyguların tamamı negatif olduğundan dolayı, kişi bu anda ne yapacağını bilemez hale gelir.

Panik atak, aslında beyin tarafından oynanan bir tür hipnoz oyunudur ve kişinin zihni içerisinde gerçekleşir. Elbette bu durum beyni etkilediğinden dolayı bir takım kimyasalların vücuda salgılanması durumu söz konusudur ki bu da panik atak yaşayan kişinin öleceğine inanmasını veya çıldırdığını düşünmesine sebebiyet verir.

Panik Atağın Oluşum Belirtileri

Panik atakla nasıl mücadele edilir düşüncesi içerisinde olanların öncelikle panik atağın belirtilerini yakından tanıması gerekmektedir. Zira ortaya çıkan belirtiler neticesinde kişilerde kaygı artışı gözlenerek farklı hastalıkların gerçekleştiği inancı doğar.

  • Kal çarpıntısı
  • Terleme
  • Rahat nefes alamama
  • Titreme
  • Uyuşma hissi
  • Gözlerde kararma
  • Bayılmayı düşünme
  • Ölümü düşünme, panik atağın temel belirtileridir.

Panik Atağın Nedenleri ve Etkileri Neler?

Panik atağın nedenleri birbirinden farklı olarak sıralanabilmektedir. Kişilerde yaşanmış travmalar, genetik faktörler ve içsel olarak huzursuzluk durumlarının panik atağa zemin hazırlayan durumlar olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.

Genel itibariyle gözlenen panik atak durumunun en sık rastlanan sebebiyse aşırı strestir. Aşırı stres altında olan bireylerin bu durumla hem psikolojik hem de fiziksel olarak başa çıkabilecek durumda olmamaları sebebiyle panik atak başlayabilir.

Psikolojik açıdan profesyonel destek almak bu aşamada panik atak oluşumu için engelleyici bir rol oynayabilir. Aşırı stres altında olduğunu düşünenler mutlaka uzman desteği almalıdır.

Panik atak yaşanması durumu kişiler üzerinde fiziksel açıdan kısıtlayıcı hale dönüşebilir. Kişinin panik atak geçirdiği yere bir daha gitmeme isteği duymasından kaynaklı olarak ortaya çıkan kısıtlamalar ileri seviyeye geldiğinde tamamen sosyal hayatın bitmesine neden olabilmektedir.

Panik atağın kişiler üzerinde bıraktığı etki uykusuzluk durumu, kusma ve nefes alamama gibi fiziksel olarak sorunlar da doğurabilmektedir. Fiziksel açıdan var olan etkiler günlük hayatın içerisinde zorlayıcı olabilmektedir.

Kişiler üzerinde panik atak durumu, psikolojik açıdan geleceğe karşı karamsar olma düşüncesini ön plana çıkarmaktadır. İş hayatı, maddi durum, fiziksel durum ve ailevi durumları sıklıkla düşünen kişi kendisini bir çıkmaz içerisinde bularak tekrar panik atağı tetikleyebilir.

Panik Atakla Başa Çıkabilmek Mümkün mü?

Panik atakla başa çıkabilmek ilaç tedavisi ve psikolojik tedaviyle mümkündür. İleri seviyede ve sık aralıklarla panik atak yaşayanlar için, antidepresan ile tedavi en doğru tedavi yöntemidir. Hastalığı kontrol altına alabilmede önemli rol oynayan ilaçlı tedavi uzman kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Zira uzman kontrolü olmaksızın ilaç kullanımı, kişilerde bağımlılığa yol açabiliyor.

Panik atak ile başa çıkmada psikolojik tedavi de oldukça önemlidir. Psikolojik tedavide kişiler karşılarındaki kişiyle konuştukça korkularının üzerine gitmiş olurlar ve kendilerini daha rahat hissederler.

Panik atak rahatlama egzersizleri ile de panik atakla başa çıkabilmek mümkün hale gelmektedir. Vücudun gevşemesini sağlayacak olan egzersizler fiziksel açıdan iyi hissettireceğinden dolayı beynin kontrol altında tutulabilmesine olanak sağlayarak panik atak durumunu tetikleyici etmenlerin önüne geçer. Panik atak rahatlama teknikleri iyi kavranarak, atak hali olsun olmasın uygulanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir