Panik Atak Krizinde Ne Yapılmalı

Panik Atak Krizinde Ne Yapılmalı?

Atak sırasında bireyin bilinci yerinde ise kendi kendini sakinleştirme yoluna gidebilir. Fakat bunu başarmak her zaman mümkün olamayabilir. Bazen nöbetler ağır hisselidir. Bu durumda birey kendisini kaybedebilir, tamamen kontrolü dışında kalır. Böyle durumlarda yapılabilecek şey yardım çağırmaktır.

Panik Atak Anında Okunacak Dua

Tıbbi destek sağlandıktan sonra kişi rahatsızlığının şiddetini hafifletme amacı ile bazı dualar okuyabilir. İnşirah süresi, Fatiha süresi, Ayetel Kursi, Nas süresi, Felak süresi, İhlas süresi gibi sureler hastayı yatıştırabilir.

Panik Atak Geçiren Birine Nasıl Davranmalıyız?

İlk etapta kişinin gerçekten panik atak geçirdiğine emin olmalıyız. Kişi de panik atak geçmişi var ise atak geçirdiğinden de eminseniz hastayı daha sakin kimsenin olmadığı bir yere götürebilirsiniz. Çok sakin ve soğukkanlı olmalısınız.

Panik Atak Anında Nefes Egzersizleri

Panik atak geldiğinde kendinizi daha iyi hissetmek ve rahatsızlık ile mücadele etmek için nefes egzersizleri oldukça faydalı bir yol olabilir. Atak geldiğinde öncelikle kendinizi rahat bir ortama alın. Güzelce uzanarak burnunuzdan nefes alıp 10 saniye kadar nefesinizi içinizde tutarak yavaşça ağzınızdan verin. Bu sırada kendinize rahatlama, gevşeme yönünde telkinlerde bulunmayı ihmal etmeyin.

Panik Atak Nöbeti

Panik atak nöbetleri anlık olarak gelir ve geldiğinde kişinin bir şey yapacak hali kalmaz. Bu nöbetler çarpıntı ile başlar. Çarpıntı hissinin ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı, aşırı terleme, bulantı, karın ağrısı gibi anlık hisler kişide ölmekte olduğuna dair bir hissiyat oluşturur. Bu hisler o kadar gerçekçidir ki nöbet sonrasında bunun psikolojik olduğu söylenen hastalar buna inanamamakta ve rahatsızlığın psikolojik olduğunu kabul edememektedir.

Panik Atak Geçiren Birine Ne Yapılmalı?

Panik atak ile normal kalp krizi arasında çok ciddi bir belirti farklılığı yoktur. Bu nedenle öncelikle kişinin panik atak mı yoksa gerçekten kalp krizi mi geçirdiğinden emin olmak için doktora gitmeniz gerekebilir. Ancak hastanın bu konuda ciddi bir geçmişi varsa hastaya sakinlik tavsiyesinde bulunarak doktor tarafından reçete edilmiş ilaçları ile tedaviye yönelik çaba gösterilmelidir. Hastanın nöbet göstermediği, bunun gerçekten kalp krizi olduğu konusundaki ısrarlı davranışları söz konusu ise öncelikle bir sağlık kurumuna gidilerek kişinin ikna edilmesi tedavisi açısından bir hayli önemlidir.

Panik Atakla Baş Etme

Panik atak rahatsızlığı ile baş edebilmenin en önemli yolu öncelikle hastalığınızı kabul etmekten geçer. Bu konuda hem psikiyatr hem de psikolog desteği alarak kabul sürecini hızlandırabilirsiniz. Bu nedenle tıbbi açıdan kendinize en iyi bakımı sağlamaya özen gösterin. Bu alanda uzman psikolog ve psikiyatrlar ile tedaviye başlayarak daha kısa sürede çözüm almanız mümkündür.

Panik atak ile baş ederken çevre desteği çok önemlidir. Çevrenizde size destek olacak kimseler yoksa veya iş ya da ev ortamınız size stres oluşturuyorsa kısa süreliğine bile olsa oradan uzaklaşmanız sizin için daha iyi olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir