Panik Atak Gelince Ne Yapmalıyım?

Panik Atak Gelince Ne Yapmalıyım?

Panik atak, tehdit veya tehlike arz eden bir durum olmasa da panik atak nöbeti geçiren kişilerde öyleymiş hissi uyandırmaktadır. Beynin alarm sisteminin harekete geçmesi olarak açıklanmasıyla beraber, tek sorun beynin alarma geçmesini gerektirecek bir durumun bulunmamasıdır.

Zamansız olarak alarm veren beyin; adrenalin seviyesin yükseltir, damar kasılmasına yol açar, tansiyon düşer, titreme başlar ve ağız kuruluğu gibi semptomlar meydana gelir. Panik atak nöbeti yaşayan kişilerde nefes alma güçlüğü de ortaya çıkabilmektedir.

İlk defa panik atak yaşayan kişilerde tüm semptomlar kalp krizi olarak tanımlanır ve genel olarak acil servislere gitmek tercih edilmelidir. Panik atak, kişilerde bireysel olarak olumsuz bir hipnoz durumudur. Beyin yanılgı içerisinde olduğundan dolayı kişinin normal hayatında olduğu gibi kendisini rahat hissetmesi mümkün olmaz. Dış dünyayla bağlantılar sağlıksız olarak gelişir. Panik atak anında yaşanılan tüm negatiflikler, kişide ölüm hissinin yaşanmasına sebep olur.

Panik Atak Gelince Ne Yapmalıyım?

Panik atakla baş etme noktasında kişilerin ölüme gideceği hissinin kontrol altına alınması gerekmektedir. Panik atak nöbeti belirli bir sürenin ardından kaybolacak bir nöbettir. Bunun bilincinde olarak hareket etmek atağın olumsuz etkilerini bir nebze de olsa azaltacaktır.

Panik ataktan bir anda kurtulabilmek mümkün olmadığından dolayı hızlıca çözmekten daha çok kontrol altında tutulması gerekliliği mevcuttur. Her an her insan panik atak nöbeti yaşayabileceği gibi, kişilerin gereksiz endişe içerisinde olması son derece yanlıştır.

Panik atak nöbetlerinin şiddeti birbirinden farklılık göstermektedir. Kişilerin kontrol altında tutabileceği seviyede nöbetler var olduğu gibi aynı zamanda kontrol altına alınamayacak durumda olan nöbetler de mevcuttur. Kontrol edilemeyecek seviyede olan panik atak nöbetleri için çevrenizde olan kişilerden yardım istemeniz doğru olacaktır.

Panik Atak Gelince Okunabilecek Dualar

Panik atak anı, kişinin kendini rahatlatmasın sağlayacak bir andır. Bu rahatlama farklı şekillerde sağlanabileceği gibi dualar yardımıyla da sağlanabilmektedir. Allah’a yönelerek şifa bulmayı beklemek içsel rahatlamanın inanç ile mümkün olduğuna inananlar için doğru bir yaklaşımdır. Kişilerde rahatlamayı sağlayabilecek panik atak anında okunacak dualar; İnşirah Surеsi, Fatiha Surеsi ve Ayet-el Kürsi’dir. Her sıkıntı anında okunabilecek bu dualarla beraber kişiler kendilerini bulundukları durumda daha iyi hissedebilirler.

Panik Atak Nöbeti için Nefes Egzersizi

 Panik atak nöbetinden kişinin kendini uzaklaştırabilmesi için nefes egzersizleri oldukça önemlidir. Panik atak anında nefes egzersizleri etkili bir rol oynayacaktır. Nöbet anında nefes alış verişinin hızlanmasından kaynaklı olarak oksijen fazla miktarda beyine nüfuz edecektir. Kontrol altına alınan nefes alışverişleri sayesinde bu durum mümkün olmayacağı gibi vücut kendisini rahatlamış hissedecek ve beyin alarm durumunu sonlandıracaktır.

Panik Atak Nöbeti Geçirirken Yapılması Gerekenler

Panik atak nöbetini kontrollü yaşamak önem taşımaktadır. Nöbet geçiren kişilerin yapması gereken uygulamalar başlıca; nefes kontrolü, duygu-düşünceleri duyarsızlaştırma, vücudu kasıp gevşetme, ortam değiştirmek ve güvenilen kişileri arayarak normal bir şekilde konuşmak şeklinde sıralanabilir.

Beyin açısından yanlış alarm olan nöbetler, ruhsal açıdan yanlış alarm olmadığından dolayı kişilerin beyinlerini farklı bir odak noktasına çevirmeleri gerekmektedir. Odak noktası değiştirilirken, günlük hayatta yapmaktan hoşlanılan seçenekler gerçekleştirilmelidir. Panik atak nöbeti bu durumda başa çıkılması daha kolay hale gelerek kişinin kendisini en kısa sürede iyi hissetmesine olanak sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir