Kronik Vajinal Mantar Tedavisi Nasıldır?

Kronik vajinal mantar tedavisi nasıldır? sorusunu yanıtladığımız bu yazı kronik vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri ve bitkisel tedavisi hakkında olacak.

Vajinal mantar tedavisinin uygulandığı rahatsızlık, vagina içinde yer alan, candida adı verilen mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyon türüdür.

kronik-vajinal-mantar-tedavisiGenellikle vajinal mantar, vajina mantarı, kandida enfeksiyonu olarak değişik isimlerde bilinen rahatsızlık, tıbbi terminolojide ise, vajinal mikozis, vaginal mycosis, mikotik vajinit, vajinal candida enfeksiyonu, vaginal candidiasis, vajinal kandidiyazis gibi farklı isimlerle yer almaktadır. İngilizce de ise vajina mantar enfeksiyonları, vaginal yeast infection yani vajinal maya enfeksiyonu olarak bilinmektedir.

Mycosis, yani mikozis, mantar enfeksiyonu anlamına gelmektedir. Fungus da mantar mikrobuna verilen addır. Mantar enfeksiyonları vücudun değişik yerlerinde oluşabilmektedir.

Örnek vermek gerekir ise, vajinal mantar enfeksiyonlarından, tırnak mantarına kadar farklı alanlarda karşımıza çıkabilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonlarına neden olan değişik mantar türleri bulunmaktadır. Bu türleri arasında en sık rastlanılan Candida Albicans’ dır.

Kandida albikans tüm vajinal mantar tedavisi esnasında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

Vajinal mantar enfeksiyonun en sık görülen belirtisi vajinal akıntılardan oluşmaktadır. Bu akıntı tarzları sütün kaymak kısmı veya peynirimsi görünümde olmaktadır.

Vajinal akıntının yanında bazen vajinal kaşıntı ve vajinal yanma da görüle bilinmektedir. Yıl içerisinde en az dört ve üzeri mantar enfeksiyonu geçiren hastalara kişilere kronik mantar enfeksiyonu teşhisi konulmaktadır.

Kronik mantar enfeksiyonlarının tedavi süreci daha zor ve uzundur. Hastalık ilerlemiş ve kronikleşmiş bir hal aldı ise, genital alanda yanma, idrar yaparken yanma gibi şikayetler de ek olarak görülebilmektedir.

Genital alanlarda aniden ortaya çıkan şişlik, ödem de görülebilmekte ve rahatsızlığı yaşayan bayanlarda endişelenmeye sebep olabilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonuna sahip bayanların bazılarında ilişki sırasında yanma, acıma gibi hislerden dolayı isteksizlik görüle bilinmektedir.

Vajinal kandida enfeksiyonunda genel olarak akıntı olsa bile vajinal koku problemi yaşanmaz. Eğer akıntıda veya ilişki esnasında vajina içinden koku geliyorsa ve rahatsız edici bir boyut da ise, o zaman başka bir vaginal enfeksiyonu mutlaka araştırılmalıdır. Özellikle bakteriyel vaginosis ve trikomonas adı verilen enfeksiyonlarda bu durum sıklıkla görülmektedir.

Vajinal kandida enfeksiyonlarının kronikleşmesi, rahatsızlığı yaşayan kişilerde bir takım psikolojik problemlere de sebep olmaktadır. Vajinal mantar enfeksiyonlarını artırıcı etkiler arasında;

  • Antibiyotikler
  • Gebelik hali
  • Şeker hastalığı
  • İmmunosupresyon
  • Doğum kontrol hapları
  • Rahim içi araç yani spiral
  • Hormon ilaçları
  • Naylon giysiler
  • Lokal alerjenler
  • Metobolik rahatsızlıklar yer almaktadır.

Eskiden kullanılan yüksek doz oral kontraseptiflerin bulunduğu doğum kontrol haplarının vajinal kandidiasiz için uygun zemin hazırladığı görüşü kabul edilirken, günümüzdeki düşük doz ilaçların kullanımı ile birlikte bu görüş geçerliliğini kaybetmiştir.

Vajinal mantar tedavisi kolay uygulanan tedavi yöntemleri ile gerçekleştirilmektedir.

Tek günlük tedaviler şeklinde ağızdan alınan ilaçlar önce kana karışmakta daha sonra da vajinal doku içine geçerek mantar hücrelerini yok etmektedir.

Ağızdan alınan ilaçların daha etkili olabilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şeklindedir.

Kronik vajinal mantar tedavisi nasıldır? sorusunu yanıtladığımız bu yazıda belirtileri ve bitkisel tedavisi ile ilgili bilgiler aktardık yazıyı faydalı bulduysanız yorumlayın ve puanlayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir