Kimler Hamile Kalamaz

Kimler Hamile Kalamaz?

Hemen her çiftin planladığı hamilelik süreci her ne kadar tatlı bir süreç olsa da hamile kalamama durumu yaşayanlar da bulunmaktadır. Hamile kalamama durumundan bahsetmek için her şeyden önce, çiftin doğru ve yeterince cinsel ilişkiye girmesi gerekmemektedir.

Hamile kalamama durumunda her zaman tek geçerli sebep kısırlık değildir. Kısırlık teşhisi koyabilmek adına 12 aylık periyot belirlenmektedir. 12 ay boyunca çocuk yapmayı deneyen çift başarısız sonuca ulaşıyorsa, kısırlık testi için doktora başvurulmalıdır.

Kimler Hamile Kalamaz?
Nasıl çabuk hamile kalınır

Ancak bu süreden önce kısırlık ile alakalı soru işaretlerinin oluşması çiftler arasındaki etkileşimi azaltabilmektedir. Hamile kalamama sorunu yaşayanların farklı açılardan problem yaşıyor olabilirler.

Neden Hamile Kalınamaz?

Yumurtlama Bozukluğu Yaşayanlar: Yumurtlamanın hiç olmaması veya seyrek olması durumunda bozukluk mevcuttur. Yumurtlama bozukluğu yaşayanlar hamile kalamamaktadır. Bu problemi yaşayanlar için ilaç tedavisi en etkili tedavi yöntemi olarak kabul görmektedir fakat her kadının genetik açıdan farklı tipte olması da tedaviye verilen cevabı genel geçer yapmamaktadır. Azınlık da olsa tedaviye vücut cevap vermemektedir.

Sarı Cisim Hormonu Yetmezliği: Adet döneminin ikinci periyodunda üretilen bir hormon olmakla birlikte, yumurtlama sonrasındaki boş yumurtacıktan oluşmaktadır. Progestronu üreten hormon olarak da bilinen bu hormon, yumurtanın döllenme sonrasında rahme yerleşmesini sağlamaktadır. Adet bozukluğu yaşayan kadınlarda bu periyot normalden uzun veya kısa sürdüğünden dolayı iğne yardımıyla hormon takviyesi verilmektedir.

Fallop Tüplerinin Tıkalı veya Hasarlı Olması: Fallop tüplerinde yaşanan kısmi ya da tamamen tıkalılık durumu, hamile kalamama durumuna neden olmaktadır. Sperm ve yumurtanın buluşmasında engel teşkil etmektedir.

Fallop tüplerinde meydana gelen hasarlar da hamileliği imkânsız hale getirmektedir. Tüplerde hasar oluşması; cinsel hastalıklar, enfeksiyonlar, rahim için aracı ve diğer farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Cerrahi müdahaleyle hasar onarılabilir fakat sonuç alınmazsa tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olunabilmektedir.

Yüksek Seviyede Prolaktin Hormonu: Çocuk sahibi olamayan kadınlara koyulan en popüler teşhislerden biri fazla Prolaktin hormonu durumudur. Hormonun yüksek seviye olması, yumurta gelişimini olduğu gibi yumurtayı da yavaşlatmaktadır. İlaç tedavisiyle hormon seviyesi düzenlenebilmektedir.

Düzenli Adet Görenlerde Hamile Kalamama Durumu

Adet düzeninin normal olduğunu söyleyen fakat hamile kalamama durumu yaşayanlar düzenli adet görüyorum ama hamile kalamıyorum diye sıklıkla soru sormaktadırlar. Düzenli adet gören fakat hamile kalamayanlar, öncelikle doktor kontrolünde gerekli testleri yaptırmalılardır. Adet düzeni bazen yanıltıcı olabilmekle birlikte teşhisin koyulabilmesi bu durumda uzman tarafından yapılmalıdır.

Hamile Kalmayı Kolaylaştırmak

Nasıl çabuk hamile kalınır diye merak eden özellikle yeni evliler, hamile kalmayı kolay hale getirebilmek için farklı unsurlara dikkat etmeliler.

Çabuk hamile kalabilmek için hamileliği engelleyecek kayganlaştırıcı gibi ürünler kullanılmamalıdır.

Yumurtlama dönemin yakın bir dönem içerisinde cinsel ilişki yaşanmasına özen gösterilmelidir.

Hamile kalmak isteyenler, haftada 2-3 kez cinsel ilişkiye girerek hamilelik şansını artırmalılardır. Her gün ilişki yaşamak da hamile kalmak isteyenler için tercih edilebilecek bir dönemdir. Zira sperm sayısı az olan erkeklerde bu sayı ancak yeterli olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir